Πριν δοθεί απόντηση στην ερώτηση για το αν υπάρχει θεραπεία για την ιγμορίτιδα, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η έννοια της χρόνια ιγμορίτιδας. Η χρόνια ιγμορίτιδα ή αλλιώς χρόνια ρινοκολπίτιδα είναι μία χρόνια (>3 μήνες) φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια (κάτω από τα μάτια), τους μετωπιαίους κόλπους (πάνω από τα μάτια), τις ηθμοειδείς κυψέλες (ανάμεσα από τα μάτια) και τους σφηνοειδείς κόλπους (στο κέντρο της κεφαλής). Οι κούφιες αυτές κοιλότητες είναι επενδεδυμένες με ρινικό βλεννογόνο κι είναι γεμάτες με αέρα. Χρησιμεύουν ως αντηχεία της φωνής και επικοινωνούν με τη μύτη μέσω πολύ στενών στομίων.
Πως φτάνουμε στη χρόνια ιγμορίτιδα;
Το πρώτο στάδιο της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι συνήθως ένα απλό κρύωμα. Ο βλεννογόνος της μύτης και των παραρρινίων κόλπων φουσκώνει (οίδημα) λόγω μιας οξείας φλεγμονής, με αποτέλεσμα τα στόμια να αποφράσσονται και να συγκεντρώνεται υγρό στους παραρρινίους κόλπους. Μέσω ενός φαύλου κύκλου που συνεχίζεται για 3 μήνες, η κατάσταση αυτή ριζώνει και ονομάζεται «χρόνια ρινοκολπίτιδα ΧΩΡΙΣ πολύποδες». Σε μία άλλη μορφή της ασθένειας, στη «χρόνια ρινοκολπίτιδα ΜΕ πολύποδες», για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, ο βλεννογόνος των παραρρινίων κόλπων αντιδρά σε ποικίλα ερεθίσματα και γίνεται οιδηματώδης, προκαλώντας την εμφάνιση των πολυπόδων της μύτης.Οι πολύποδες είναι σαν σταφύλια που αποφράσσουν τα στόμια των παραρρινίων κόλπων και τους αεροφόρους οδούς της μύτης.
Τι συμπτώματα έχω στη χρόνια ιγμορίτιδα;
Το σύμπτωμα και στις δύο μορφές της ασθένειας, ιγμορίτιδα με ή χωρίς πολυποδες, είναι ένα συνεχόμενο, διαρκές κρύωμα το οποίο δεν βελτιώνεται για διάστημα άνω των 3 μηνών. Η μύτη μας «τρέχει», είτε μπροστά ή πίσω στο λαιμό. Η μύτη μας είναι βουλωμένη και δεν παίρνουμε καλή ανάσα. Επίσης, λόγω του υγρού και της πίεσης, νιώθουμε μια συνεχή πίεση γύρω από τα μάτια. Επιπλέον, η όσφρησή μας επηρεάζεται σημαντικά. Να τονιστεί ότι άνω του 12% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια ρινοκολπίτιδα.
Πότε αναζητάμε διάγνωση και θεραπεία για την ιγμορίτιδα;
Όταν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας επιμένουν η επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο επιβάλλεται. Εκείνος θα προβεί στη λήψη του απαραίτητου ιστορικού, θα εξετάσει τη μύτη μας και θα αποφανθεί αν πάσχουμε από χρόνια ρινοκολπίτιδα. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ενδεχομένως να χρειαστεί και αξονική τομογραφία σπλαγχνικού κρανίου.
Είναι η θεραπεία για την ιγμορίτιδα κοινή για ΄ολους τους ασθενείς;
Σημαντικό στοιχείο για την κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου αποτελεί το είδος της ιγμορίτιδας. Η θεραπεία για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα ΧΩΡΙΣ πολύποδες είναι πιο εύκολη, ενώ για τη χρόνια ρινοκολπίτιδα ΜΕ πολύποδες πιο δύσκολη. Επίσης, υπάρχουν διάφορα στάδια της θεραπείας.
Πρώτα αρχίζουμε συντηρητικά, με κορτιζονούχο ρινικό σπρέι και ρινικές πλύσεις με αλατόνερο για ένα μήνα. Πρέπει να τονιστεί ότι το κορτιζονούχο σπρέι δρα αποκλειστικά στο βλεννογόνο της μύτης. Στόχος να καταπολεμηθεί τοπικά η φλεγμονή, να αποσυμφορηθεί το οίδημα ή οι πολύποδες και να παροχετευτεί το υγρό από τους παραρρίνιους κόλπους. Το κορτιζονούχο σπρέι μπορεί να λαμβάνεται επ’ αόριστο, καθώς δεν εμφανίζονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της κορτιζόνης. Αν δεν εμφανιστεί βελτίωση, τότε προσθέτουμε χάπια κορτιζόνης και συγκεκριμένη αντιβίωση για 3 εβδομάδες. Έτσι, θα υποστηριχθεί η τοπική αντιφλεγμονώδης δράση, η οποία συνήθως προσφέρει σαφή αποκλιμάκωση των συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, απομένει η βιβλιογραφικά πιο αποτελεσματική θεραπεία στην εκρίζωση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ πολύποδες, που είναι το χειρουργείο από Ωτορινολαρυγγολόγο. Το χειρουργείο επιτελείται σε ολική αναισθησία μέσω της μύτης. Δε γίνονται εξωτερικές τομές και περιλαμβάνει την διάνοιξη των στομίων ή/και τον καθαρισμό από πολύποδες. Δυστυχώς, 30-40% των πολυπόδων έχουν την τάση να επανεμφανίζονται. Γι’ αυτό και κάποιοι ασθενείς με πολύποδες είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν κορτιζονούχο ρινικό σπρέι επ’ αόριστο για να διατηρούνται οι πολύποδοι μικροί και ασυμπτωματικοί. Η θεραπεία χαρακτηρίζεται «σάντουιτς», δηλαδή αποτελείται από το τρίπτυχο «κορτιζονούχο σπρέι πριν το χειρουργείο – χειρουργείο – κορτιζονούχο σπρέι μετά το χειρουργείο». Ταυτόχρονα, οφείλουμε να θεραπεύσουμε τυχόν συνυπάρχουσες αλλεργίες που οδηγούν σε οίδημα του βλεννογόνου της μύτης.
Συμπέρασμα
Η χρόνια ρινοκολπίτιδα αποτελεί μια ενοχλητική επίμονη ασθένεια, όμως με τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς αντιμετωπίζεται. Η θεραπεία της βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.