Τρέχει υγρό από το αυτί…

Συχνά ΩΡΛ Συμπτώματα

«Γιατρέ, τρέχει υγρό από το αυτί μου εδώ και λίγο καιρό και με ενοχλεί. Γεμίζει το μαξιλάρι άλλοτε με πύον, άλλοτε με καφέ υγρό, που μερικές φορές είναι λεπτόρρευστο και άλλες παχύρρευστο».

Ωτόρροια, είναι ο ιατρικός όρος για το υγρό από το αυτί

Η ωτόρροια, γιατί έτσι ονομάζεται αυτό που περιγράφει ο ασθενής, είναι κάτι σχετικά σπάνιο κι έχει διάφορες αιτίες. Από τις πλέον συχνές είναι το χολοστεάτωμα.

«Τι είναι αυτό γιατρέ», ρωτάνε οι ασθενείς με έκδηλη την ανησυχία στο πρόσωπο.

Χολοστεάτωμα

Το χολοστεάτωμα είναι μια χρόνια φλεγμονή του μέσου ωτός που περιβάλλει τα ακουστικά οστάρια, διαβρώνει τη γύρω περιοχή και τις γύρω ανατομικές δομές, προκαλεί τρύπα στο τύμπανο και “στάζει” σιγά σιγά αυτό το υγρό που βγαίνει από το αυτί και μυρίζει άσχημα. Δεν είναι ούτε όγκος ούτε καρκίνος! Αλλά απαιτεί αντιμετώπιση.

Θεραπεία χολοστεατώματος

Η θεραπεία για το χολοστεάτωμα βασίζεται πρώτα σε αντιβιοτικές σταγόνες, οι οποίες μπορούν να δράσουν πάνω στη μάζα του, εφ’ όσον υπάρχει τρύπα στο τύμπανο. Επικουρικά, συστήνεται αντιβίωση από το στόμα για να “ηρεμήσει” η περιοχή. Όταν ηρεμήσει, απαιτείται ακουόγραμμα, αξονική τομογραφία και η μοναδική θεραπεία του χολοστεατώματος που είναι η χειρουργική θεραπεία.

«Γιατρέ, καλά όλα αυτά, αλλά δεν μας είπες, γιατί γίνεται αυτό το χολοστεάτωμα»;

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Υπάρχουν όμως διάφορες θεωρίες οι οποίες προσπαθούν να το εξηγήσουν αυτό. Ας αναφερθούμε στην πιο γνωστή.

Αιτία χολοστεατώματος

Το μέσο αυτί αερίζεται, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ως εκ τούτου, η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί είναι ίδια με της ατμόσφαιρας της γης. Όταν υπάρχουν διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας, ο αέρας στο μέσο αυτί απορροφάται από το βλεννογόνο του μέσου αυτιού. Ως εκ τούτου, το μέσο αυτί αποκτά αρνητική πίεση και το τύμπανο ρουφιέται προς το μέσο αυτί κάνοντας εισολκές ή σακουλίτσες σε διάφορες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές, το σώμα δυσκολεύεται να καθαρίσει σωστά το κερί ή διάφορα άλλα σωματίδια όπως οι τρίχες (ούτε η μπατονέττα μπορεί). Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αντιδρά σε αυτές τις συγκεντρώσεις σκουπιδιών, να στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα να καταπολεμήσουν τα σκουπίδια κι έτσι δημιουργείται σιγά-σιγά μία μάζα νεκρών σωματιδίων, φλεγμονωδών κυττάρων και σκουπιδιών που γίνεται περιέργως αυτόνομη και καταστρεπτική για το γύρω περιβάλλον. Οδηγεί σε βαρηκοΐα, κώφωση, ίλιγγο, παράλυση προσωπικού νεύρου κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ο πόνος στο αυτί λόγος για να πάω στο γιατρό;

Μπορεί το να τρέχει υγρό από το αυτί να αποτελεί σήμα κινδύνου για τη ζωή ενός ανθρώπου;

Ας μην είμαστε υπερβολικοί, σαφώς και το χολοστεάτωμα δεν είναι η μόνη αιτία ωτόρροιας. Επίσης, δεν είναι όλα τα χολοστεατώματα επιθετικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά άλλα αίτια, όπως την εξωτερική ωτίτιδα, το έκζεμα, την απλή τρύπα στο τύμπανο ή απλή μέση ωτίτιδα με διάτρηση κ.α. Και δεν ξεχνάμε, είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε τον Ωτορινολαρυγγολόγο μας!

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Αριστείδης Γιωτάκης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

Υφηγητής Πανεπιστημίου Innsbruck Αυστρίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αμπελόκηποι - Αθήνα

arisgiotakis@gmail.com

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ