Κρεατάκια: Πότε πρέπει να χειρουργούνται;

Συχνά ΩΡΛ Συμπτώματα

«Γιατρέ, μου είπαν ότι το παιδί μου έχει κρεατάκια κι ότι πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά φοβάμαι. Τι να κάνω»;

Η προοπτική ενός χειρουργείου είναι απόλυτα λογικό να προκαλεί φόβο στους γονείς. Όταν αιτία για το χειρουργείο είναι τα κρεατάκια (ή αλλιώς αδενοειδείς εκβλαστήσεις), είναι σημαντικό να γνωρίζετε τουλάχιστον τους ακριβείς λόγους που οδηγούν συνήθως σε αυτή την επιλογή.

Που είναι τα κρεατάκια και ποια είναι τα γειτονικά τους όργανα;

Τα κρεατάκια είναι ένας λεμφοεπιθηλιακός ιστός, όπως ακριβώς και οι αμυγδαλές. Βρίσκονται στο φάρυγγα πίσω από τη μύτη. Φανταστείτε ότι βάζετε το δάχτυλο τέρμα πίσω στο στόμα, κι ανεβαίνετε δύο εκατοστά προς τα πάνω. Εκεί είναι ο ρινοφάρυγγας (πίσω και πάνω από την υπερώα, εκεί που κρέμεται η σταφυλή), και εκεί βρίσκονται τα κρεατάκια. Ο ρόλος τους είναι να αποτελούν μία γραμμή άμυνας ενάντια στα μικρόβια.

Δεν είναι όλα τα «κρεατάκια» ίδια;

Και είναι και δεν είναι. Τα κρεατάκια είναι όντως μία οντότητα. Η κλινική τους εικόνα όμως, δηλαδή η επίδραση που έχουν στο παιδί, διαφέρει. Ας δούμε πρώτα όμως..

3 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα κρεατάκια

1. Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα κρεατάκια δρουν σαν reservoir ιών και βακτηρίων, τα οποία εξορμώντας από εκεί οδηγούν σε συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού (τρέχει η μύτη συχνά, το παιδί είναι συνέχεια άρρωστο, βήχας κ.α.).

2. Απόφραξη της ροής του αέρα που πάει από την μύτη προς τον πνεύμονα

α. H απόφραξη της ροής του αέρα που πάει από τη μύτη προς τον πνεύμονα στον ύπνο οδηγεί σε ροχαλητό και ίσως σε άπνοιες, ανάλογα με το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι άπνοιες ενδέχεται να προέρχονται κι από το μέγεθος των αμυγδαλών. Οι άπνοιες συνήθως οδηγούν σε ένα μη ξεκούραστο ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη συγκέντρωσης κ.α.

β. Επίσης, η απόφραξη της ροής του αέρα που πάει από τη μύτη προς τον πνεύμονα οδηγεί σε αναπνοή μέσω του στόματος. Αυτό προκαλεί διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές του προσώπου. Κάντε το εξής: Καθήστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας, με όρθια την πλάτη σας, χαλαρώστε, κλείστε το στόμα σας, εισπνεύστε από τη μύτη σας, εκπνεύστε αργά από τη μύτη σας αδειάζοντας το στήθος σας και σκεφτείτε που βρίσκεται η γλώσσα σας. Βρίσκεται μάλλον πάνω στην υπερώα, ακουμπώντας τα δόντια της άνω γνάθου. Έτσι γίνεται και στα παιδάκια. Η γλώσσα είναι ένας πολύ ισχυρός μυς. Αργά και σταθερά, όταν βρίσκεται στην ανωτέρω θέση, πιέζει την άνω γνάθο να αναπτυχθεί προς τα μπροστά, και αποτρέπει τους μασητήρες μύες να πιέζουν προς τα μέσα και να λάβει η υπερώα πυραμιδοειδή μορφή. Αν η γλώσσα δεν βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, δημιουργείται το αδενοειδές προσωπείου, το οποίο οδηγεί σε διάφορες καλοήθεις διαταραχές.

3. Προβλήματα με τα αυτιά

Τα κρεατάκια βρίσκονται σε στενή εγγύτητα με τις ευσταχιανές σάλπιγγες, που χρησιμεύουν για να αερίζεται το μέσο αυτί (ο χώρος πίσω από το τύμπανο όπου βρίσκονται τα ακουστικά οστάρια). Αν είναι μεγάλα τα κρεατάκια, δύνανται να αποφράξουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες, το αυτί παύει να αερίζεται, απορροφάται ο αέρας του μέσου αυτιού, δημιουργείται αρνητική πίεση στο μέσο αυτί, και μεταφέρεται υγρό από τους βλεννογόνους στον κενό χώρο του μέσου αυτιού, το οποίο γεμίζει με υγρό κι έτσι το παιδί ακούει χειρότερα. Ως εκ τούτου, αν διαρκέσει η κατάσταση καιρό, το παιδί δεν ακούει, οπότε δεν μαθαίνει να μιλάει, δεν ακούει στο νηπιαγωγείο και τα άλλα παιδάκια, μένει πίσω στην ανάπτυξή του κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει θεραπεία για την ιγμορίτιδα;

Πότε πρέπει να χειρουργούνται τα κρεατάκια;

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν τα κρεατάκια είναι οι συντηρητικές θεραπείες. Όταν και αν αυτές δεν αποδώσουν, ένδειξη για χειρουργείο αποτελούν κυρίως η βαρηκοΐα και οι άπνοιες. Εννοείται πως η απόφαση για να χειρουργηθούν τα κρεατάκια λαμβάνεται πάντοτε σε στενή συνεργασία με το θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος αποτελεί το γιατρό του παιδιού και συνήθως είναι ο πρώτος που έχει εντοπίσει το πρόβλημα.

Θεραπευτικά, στις άπνοιες μπορούν να αφαιρεθούν τα κρεατάκια και να μειωθεί επίσης το μέγεθος των αμυγδαλών. Κάποιες φορές αρκεί η μείωση μεγέθους των αμυγδαλών για να αρθούν οι άπνοιες, ενώ συνήθως η αφαίρεση τους ενδείκνυται στη χρόνια αμυγδαλίτιδα, δηλαδή στα παιδάκια που παθαίνουν πολλές αμυγδαλίτιδες στη διάρκεια του έτους.

Θεραπευτικά, στη βαρηκοΐα μπορούν να αφαιρεθούν τα κρεατάκια και να γίνει παρακέντηση τυμπάνου για να αφαιρεθεί το υγρό.

Ακούστε τον Παιδίατρό σας και επισκεφτείτε αν χρειαστεί τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας!

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Αριστείδης Γιωτάκης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

Υφηγητής Πανεπιστημίου Innsbruck Αυστρίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αμπελόκηποι - Αθήνα

arisgiotakis@gmail.com

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ