Πρήξιμο στο λαιμό

Συχνά ΩΡΛ Συμπτώματα

«Γιατρέ, έχω ένα πρήξιμο στο λαιμό αριστερά. Ναι, το ψηλαφώ εδώ και κάποιους μήνες. Πήγα στον παθολόγο μου, μου έγραψε αντιβίωση, μειώθηκε λίγο, αλλά δεν εξαφανίστηκε τελείως και μετά το ξέχασα. Ξέρεις, δεν πονάει κιόλας, δεν με ενοχλούσε… Το ίδιο πρήξιμο είχε και ένας φίλος μου και του πέρασε, οπότε δεν ασχολήθηκα πολύ.»

Αυτή είναι μία από τις συνηθισμένες περιγραφές που δέχεται ένας χειρουργός ΩΡΛ. Θέλετε να διαβάσετε πως εξελίσσεται;

Ξεκινώντας από τα βασικά…

«Τι εννοείτε να σας περιγράψω που στο λαιμό; Λαιμός δεν είναι εκεί που καταπίνουμε;»

«Χαίρομαι που ρωτάτε! Με τον όρο λαιμό ιατρικά περιγράφουμε τον εξωτερικό λαιμό, αυτόν δηλαδή που πιάνουμε, εκεί που στηρίζεται το κεφάλι μας. Δεν εννοούμε τον εσωτερικό λαιμό, από εκεί δηλαδή που περνάει το φαγητό.»

«Ευχαριστώ γιατρέ, συνεχίστε παρακαλώ.»

«Λοιπόν, το σύμπτωμα στο λαιμό που περιγράφετε δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό. Είτε το οίδημα συνοδεύεται από πόνο, είτε όχι θα πρέπει να σας προβληματίσει. Και καλό είναι να το ψάχνουμε σαν ασθενείς, μέχρι να πάρουμε μια διάγνωση που να μας ικανοποιεί, να εξηγεί τα συμπτώματά μας και να ορίζει τι θα γίνει στη συνέχεια.»

«Μα αφού πήγα στο γιατρό μου που με παρακολουθεί χρόνια…»

Ο απόλυτος ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου

Δεν νοείται πρήξιμο στο λαιμό (εξωτερικό ή/και εσωτερικό) που να μην εξεταστεί από Ωτορινολαρυγγολόγο.

3 οι πιο συχνές αιτίες για το πρήξιμο στο λαιμό

  • Συγγενής αιτιολογία (δηλαδή ενδέχεται να υπάρχει από τη γέννηση), όπως είναι π.χ. μία βραγχιακή κύστη ή πλάγια τραχηλική κύστη.
  • Λοιμώδης αιτιολογίας, όπως π.χ. «αρρώστησα και πρήστηκαν οι λεμφαδένες μου».
  • Νεοπλασματικής αιτιολογίας, όπως π.χ. «περιοχικός μεταστατικός καρκίνος της ανωτέρας αναπνευστικής οδού».

Μπορεί να είναι καρκίνος ένα απλό πρήξιμο στο λαιμό που δεν πονάει;

Δυστυχώς, μπορεί να είναι καρκίνος. Για να μη δημιουργηθεί αναίτιος πανικός, ύποπτο για καρκίνο είναι ένα πρήξιμο στο λαιμό που διαρκεί κι επιμένει για εβδομάδες ή και μήνες, και όχι μόνο για μερικές ημέρες. Συνήθως το πρήξιμο στον εξωτερικό λαιμό που οφείλεται σε περιοχική μετάσταση ή λέμφωμα (καρκίνος λεμφαδένων) δεν πονάει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος δύναται να δώσει μεταστάσεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει με τους καρκίνους στην περιοχή της κεφαλής και τραχήλου είναι ότι καρκινικά κύτταρα διαφεύγουν από την κύρια αρχική μάζα του όγκου και μέσω της λεμφικής οδού μεταφέρονται στους λεμφαδένες του εξωτερικού λαιμού (έχουμε 150 ανά μεριά), προσκολλώνται εκεί και μεγαλώνουν δημιουργώντας νέους όγκους, που εμείς αργούμε να τους αντιληφθούμε.

Μην ανησυχείτε, υπάρχει δυνατότητα ΙΑΣΗΣ. Σκοπός δεν είναι να τρομάξουμε, σκοπός είναι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Είναι σπάνιο φαινόμενο ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου; Όχι τόσο. Είναι ο 6ος πιο συχνός καρκίνος, ακολουθώντας σε συχνότητα αυτούς του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών κι άλλων.

Που μπορεί να βρίσκεται η κύρια μάζα;

Η κύρια μάζα του καρκίνου μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της ανωτέρας αναπνευστικής οδού. Ίσως να είναι στο λάρυγγα και να εμφανιστεί με βραχνάδα άνω των 3 εβδομάδων. Είναι πιθανό να βρίσκεται στον φάρυγγα και να εμφανιστεί με διαταραχές κατάποσης άνω των 3 εβδομάδων και συνοδό πόνο στο αυτί. Μπορεί να είναι στη μύτη και εμφανιστεί με ρινική συμφόρηση και ρινορραγία άνω των 3 εβδομάδων. Τέλος, ίσως εμφανιστεί με μπούκωμα στο αυτί άνω των 3 εβδομάδων.

Προσοχή

Δε σημαίνει ότι όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσει άμεσα. Όμως, όταν αυτά επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτεί τον Ωτορινολαρυγγολόγο του!

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Αριστείδης Γιωτάκης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)

Υφηγητής Πανεπιστημίου Innsbruck Αυστρίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αμπελόκηποι - Αθήνα

arisgiotakis@gmail.com

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ